Een Zomerzotheid Romantische comedy moet je zien.

Robbert, een bevoorrechte jongere van adel doet zichzelf voor als wagenbestuurder wanneer hij bij toevalligheid een discussie hoort tussen de lekkere, wilde en rebelse Kit en haar welopgevoede vrienden. Haar vriendinnen pretenderen dat ze iemand van stand steevast zouden herkennen en zich dan ook geenszins in zouden laten met iemand beneden hun stand.

beeldschermbril

Robbert gaat het spelletje spelen en vraagt een van zijn studievrienden die geheel niet van adel is zich voor te doen als de jonkheer. Als Kit en de chauffeur afspreken dat Robbert haar zal leren autorijden en zij hem Engels zal leren praten ontstaat een spel van genegenheid, kinnesinne en bedrog in een warme landerige ambiance.

De zomer van 1923.

Kit is op zomervakantie bij haar oom en tante en Lenie haar nichtje. Haar oom heeft een prachtig landgoed op de Veluwe. Lenie heeft haar maatje Mia uitgenodigd terwijl Kit haar vriendin Dot is meegekomen. Als de vier tieners gaan picknicken is Lenie degene die de auto bestuurt.

Kit wil ook dolgraag van haar oom leren rijden tijdens de vakantie, echter haar oom voelt daar niets voor. Kit is nogal wild en uitbundig; niet zo bedachtzaam als zijn dochter Lenie. Ella Heuveling, een jongedame uit de buurt, gaat ook mee picknicken. Zij heeft gehoord dat het buitenverblijf Sonnewende is verhuurd aan jonkheer Robbert Johannes Padt van Heijendaal en vier van zijn mede studenten..

Ella is bijzonder onder de indruk van zijn oud adellijke herkomst. Gedurende de picknick beweert zij dat afkomst en standing zich nooit verloochenen. Alleen al aan de handen kan zij de afstamming van iemand herkennen.

Mia en Lenie zien nogal op tegen de wat oudere Ella en zijn het dan ook helemaal met haar eens. Volgens Kit en Dot is dit alles grote larie. Echter Kit is in een baldadige bui en babbelt uitgelaten mee om de schare nog wat extra op te stoken. Dat brengt Ella tot de plechtige uitspraak dat ze nimmer zou kunnen optrekken met iemand beneden haar klasse.

Waarna Kit jubelt “Ik zeker niet”, met een vette knipoog naar Dot. Op dat ogenblik komt er een jongere in een kaki motorpak met een pilotenzonnebril achter een bosje vandaan en vraagt naar een autobedrijf in de nabijheid. Vuile handen en een nog vuilere zakdoek. De jongeman stelt zich voor als de wagenbestuurder van Jonker Padt van Heijendaal.

Als hij wegrijdt beweert Ella dat zij allang doorhad dat hij geen heer was, waarop Kit fel terugketst dat zij het nou juist een erg aantrekkelijke jongeman vond (meer) met een leuk gelaat en lieve ogen .

De meiden weten echter niet dat de bestuurder eigenlijk Jonkheer Padt van Heijendaal zelf is. Hij kreeg pech met zijn wagen en heeft het gehele gesprek van de tieners over komaf kunnen horen. Dat was voor hem een beweegreden deze schapen eens een lesje te leren.

Na terug gekeerd te zijn op Sonnewende vertelt hij het gehele relaas aan zijn kornuiten. Een van hen moet zich nu voordoen als de jonkheer. Het wordt Gerrrit Jan Loots; de onaantrekkelijke vriend met veel langdradige en saaie vertelsels.

Als de meiden uiteindelijk formeel kennismaken met de mannen van Sonnewende, zijn zij in de veronderstelling dat Gerrit Jan de jonkheer is en Robbert zijn chauffeur. Mia, Lenie en Ella gaan volkomen op in de stijve Gerrit Jan, die nog nooit zoveel aandacht van het vrouwelijk soort heeft gehad. Vooral Ella slooft zich geweldig voor hem uit. Enkel Kit en Dot zien niet zoveel in de charmes van de Jonkheer.

Kit ziet haar kans schoon om toch nog autorijlessen te nemen deze zomertijd. Zij vraagt de jonkheer of deze het haar niet kan bijbrengen. Gerrit Jan moet bekennen dat hij ook niet kan rijden, hij heeft immers een wagenbestuurder. Nou, dan kan hij het mij toch leren, meent Kit.

Terwijl Ella het hart van de jonkheer tracht te winnen, krijgt Kit rijles van de wagenbestuurder met het aantrekkelijke gezicht en de aardige ogen. Ze zetten allebei hun splinternieuwe pilotenbril op en Kit en de chauffeur raken erg op elkaar gesteld gedurende hun ritjes door de Veluwe. Robbert is speciaal erg ingenomen met het feit dat hij uiteindelijk een jongedame leert kennen zonder dat zij van zijn afstamming op de hoogte is.

Hoe meer hij met het bedrog doorgaat hoe vervelender de gevolgen zullen zijn maar Gerrit Jan begint zich desalniettemin met de dag vertrouwder te voelen in zijn nieuwe rol en wil er zo lang als kan van genieten.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Een Zomerzotheid Romantische comedy moet je zien.”

Leave a Reply

Gravatar